K r i s e n   ö v e r

ur Östgöten 22.4 1986:

Ackord räddade Radio Ryd

Jubel nr fem veckors tystnad bröts

Radio Ryd sänder igen. Klockan åtta igår kväll körde stationen igång efter fem veckors tystnad.
  Föreningen har klarat sig ur sin ekonomiska kris.
  - Det kommer inte att upprepas, säger styrelseordförande Franco Zanetti om den långa tystnaden.
  Arbetsförmedling via etern är ett radikalt nygrepp som Radio Ryd startar redan ikväll.

Kvällen den 11 mars blev plötsligt tyst på Radio Ryds sändningstid. Det fattades 82 000 kronor i kassan och stationen ställde in sina betalningar för att slippa en större skuld.
  Ryd kontaktade advokat Erik Fock och ackordsförhandlingar inleddes i början av april.
  I fredags blev det klart att ackordet - 45 000 kronor - gått igenom. De icke prioriterade fordringsägarna accepterade ett 25-procentigt ackord medan staten accepterade ett 50-procentigt. Några prioriterade fordringsägare fanns inte för radio Ryds del.

Chekkredit
Östgötabanken beviljade en checkkredit som täcker ackordslikviditeten.
  - Vi vill rikta ett tack till alla organisationer och enskilda som givit bidrag, säger Franco Zanotti (sic!).
  Sammanlagt cirka 15 000 kronor har kommit in genom bidrag från enskilda och via medarbetarnas insamlingsdriver på stan.
  SUL, LinTek och universitetet har bidragit med 20 000 kronor var. Universitetes (sic!) pengar kommer radiostationen till del via studiojobb som lagts ut på Radio Ryd.
  - Det är gamla synder som spelat in vid konkurshotet, berättar Wolfgang Nobeling, kassör i freningen.

Hg med räkningar
For två år sedan när Radio Ryd utvecklade sin närradioverksamhet räckte inte resurserna riktigt till. I mars i år hade högen av obetalda räkningar vuxit så högt att föreningens styrelsemedlemmar såg sig tvungna att ställa in betalningarna.
  För att undvika framtida ekonomiska problem har de anlitat en revisor som ser över debet och kredit en gång i månaden.
  Allt är frid och fröjd igen för Radio Ryds del. Nysatsningarna börjar redan ikväll.

Förmedlar jobb
Med projekt "jobbing" i Stockholm som förebiid startar man ett samarbete med arbetsförmedlingen i Linköping. "Sommarjobbing", ger ungdomar möjlighet att via radion få sommarjobb snabbt.
  En telefonsvarare tar emot önskemål om feriearbete. En annan tar upp arbetsgivarnas behov av semestervikarier. Radio Ryd sammanställer telefonpåringningarna och sänder ut dem i etern.
  Det här är intressant som en erfarenhet för oss, säger Sune Thunholm på arbetsförmedlingen. På så vis kan vi få reda på jobb som annars inte kommer fram.
  Idag klockan 16 öppnar telefonslussen för arbetsgivare. På fredag mellan klockan l6 och 18 sänds det första programmet.
  "Sommarjobbing" ska utvärderas om en månad. Blir det framgång kanske projektet utvidgas till att gälla också ordinarie jobb.

Uppdämda behov
Klös utan gränser blir en återkommande programrubrk. Det är dags för radions medarbetare att få utlopp fr alla idéer som lagts på lager under de fem tysta veckorna. Radio Ryd har för närvarande en stor buffert musik som ska förmedlas.
  Turistradio blir det också i sommar. Kommunen har gett 100.000 kronor till Linköpings närradioförening som i sin tur givit Radio Ryd pengarna med uppdrag att göra programmet.
  -Fem halvtidsanställda kommer att arbeta heltid med det här, lovar Pether Olsson, presschef. Vi ska se till att få ett utökat samarbete med kommunen och att samarbetet med polisen fungerar bättre i år.
  Programblad där turistradions fasta avdelningar presenteras ska ställas samman. Mellan 1 juni och 31 augusti kommer programmet att sändas.
  Nästa år blir det tioårsjubileum för Radio Ryd.
  Det ska vi fira, lovar styrelsen enhälligt.
RAINA MEDELIUS

- - -

ur Östgöta-Correspondenten 23.4 1986:

Radio Ryd sänder igen

Radio Ryd är i luften gen! Efter en dryg månads tystnad i etern, när konkurshotet har vilat tungt över studentradion, kom sändningarna igång i går kväll igen.
  Tidigare på dagen samaldes (sic!) medarbetarna på Ryds herrgård för att fira "återuppståndelsen".

Optimismen inför framtiden är stor. Och den här gången tycks Radio Ryd ha en stabil grund att stå på. Det finns pengar i kassan igen.

Ackordsuppgörelse
Fordringsägarna har gått med på en ackordsuppgörelse. Skulderna skrivs ner med 25-30 proc. 45 000 skall betalas. En bank ställer upp med en checkkredit på uppåt 50 000 kr.
  Stundentkåren vid universitetet i Linköping satsar 20 000 kr på radion, teknologernas studentkår väntas satsa samma summa. Universitetet betalar 20 000 för studioverksamhet som frläggs till radion. Bortåt 15 000 kr har kommit in "på stan", många enskilda har bidragit till insamlingen.
  -Vi har fått ett fantastiskt stöd, sade Franco Zanetti, lyckligt leende ordförande i Radio Ryds styrelse.
  Under den senaste månaden har han inte haft många anledningar att le. Radio Ryds ekonomiska planering har hängt i luften under ett par års tid. Organisationen växte snabbare än kunskaperna om bokföring och ekonomi. Nuvarande kassören Wolfgang Nobeling upptäckte det hela när han tillträdde, men det var för sent.
  11 mars sprack bubblan. Det fanns inga pengar att betala skulderna med. Betalningarna inställdes. Att försöka få in pengar från studenterna i Ryd via Stångåstadens hyresavier visade sig vara omöjligt.
  -Vi försökte hitta andra utvägar och anlitade en advokat, berättar Franco Zanetti. I fredags fick vi positivt besked från fordringsägarna. Vi lever vidare.

Gammal utrustning
Klockan åtta i går kväll började radion sända igen. Nu lär frutsättningarna vara bättre än tidigare. En revisionsbyrå skall övervaka ekonomin. Det finns pengar igen, och det behövs, fr radions utrustning är snart tio år gammal och kan hålla ett halvår till - eller rasa i morgon.
  Under hela tiden av tystnad har planeringsarbetet fortsatt. Efter mönster från Radio Stockholm börjar Radio Ryd och arbetsförmedlingen gemensamt med "sommarjobbing" på fredag. Där skall företag kunna söka folk och arbetssökande sälja sig själva.
  1 juni börjar turistradion igen. Genom närradiofreningen satsar kommunen 100 000, dubbelt så mycket som i fjol.
  Fem halvtidsanställda skall sköta ruljangnsen från studion som hålls bemannad dygnet runt i 13 veckor.
SUSANNE HASSELQVIST

- - -

ur Linsen 30.4 1986:

Radio Ryd sänder på Ackord!

Med "Klös utan gränser" gick Radio Ryd ut i sändning igen efter sex veckor av olycksbådande tystnad. Radio Ryd gick inte i konkurs, ett bra ackord och frivilliga bidrag räddade studentnärradion den här gången.

Den ackordslösning som fordringsägarna, i första hand staten, har gått med på är mycket fördelaktig för Radio Ryd. Skulderna skrivs ner så att radion bara behöver betala 25% av skulderna till oprioriterade fordringsägare och 30% till staten.
  Allt som allt rör det sig om skulder på ca 45 000 kronor som ska betalas. Så mycket pengar lär också Radio Ryd kunna skrapa ihop, tack vare frivilliga bidrag från enskilda och organisationer.
  Det största enskilda bidraget som betalats in av en privatperson är 1000 kronor. Studentkåren på filfak, SUL, är den organisation som har betalat mest med ett bidrag p 20 000 kronor. De andra kårerna har inte gett någonting men Radio Ryd hoppas fortfarande på ett bidrag från LinTek. Universitetet har dessutom lovat att beställa studiojobb till ett värde av cirka 20 000 kronor.
  :För att Radio Ryd ska kunna betala sina skulder direkt så har också Östgötabanken ställt upp med en check-kredit.

Aldrig mer
Radio Ryd har nu vidtagit en del åtgrder för att man inte ska hamna i en liknande situation om några år. Från och med nu ska man försöka rätta mun efter matsäcken. Dessutom ska man anlita en revisionsbyrå som kontinuerligt kan se till att räkenskaperna är rätt skötta. Vi kommer inte att hamna i en sådan här situation igen, lovar Franco Zanetti. Och skulle vi göra det så ringer jag från Bahamas, tillägger han med ett saligt leende på läpparna. Alla Radio Ryd-medarbetare sprang för övrigt runt och såg ut som om de vunnit högsta vinsten på lotto.
  Naturligtvis är det också en vinst för Radio Ryd, men det beror inte som i lotto på tur utan det här är en arbetsseger.

Programmen
Första sändningskvällen blev en radioorgie, studion fylldes med Radio Ryd-folk som inte hade fått sända på ver en månad och alla hade lådvis med skivor som de nästan dog av längtan efter att få spela.
  Efter den första kaotiska kvällen så återgår programmen på Radio Ryd till den vanliga tablån. Ett litet undantag finns dock. På fredagarna ska ett nytt programinslag in. Idén är hämtad från Stockholm och programmet kallas "Jobbing". Folk som söker jobb och arbetsgivare som söker någon att anställa ska få ringa in till radion under veckan. Sen vidarebefordras det i radion på fredagskvällen.
  Radio Ryd har dessutom redan nu kommit igång med arbetet inför sommarens turistradio. I tre månader ska Radio Ryd sända nästan dygnet runt. Kommunen har ställt upp med 100 000 kronor och återstående kostnader måste man få olika sponsorer att täcka. Kostnaderna är bland annat för fem personer som ska anställas på deltid under sommaren. Så mycket foIk behövs det för att hålla turistradion igång.
Text och bild: Lasse (Jansson).

The Radio Ryd Story

Sidan uppdaterad 18.9 2001. © Mats Karlsson